ring zwolle > nieuws

Nieuws

Bonhoeffer: Wijziging datum lezing/opgave film en maaltijd
In de activiteitenfolder stond de datum van woensdag 3 november genoemd voor de lezing over Bonhoeffer. Deze datum is gewijzigd naar woensdag 17 november. De activiteiten m.b.t. Bonhoeffer op een rijtje:
Woensdag 10 november 18.00 uur
Gezamenlijke maaltijd (deze keer Duits georienteerd) met daarna (rond 19.30 uur): – Angel of Grace, een film over Dietrich Bonhoeffer
Dietrich Bonhoeffer (Breslau, 4 februari 1906 - Flossenbürg, 9 april 1945) was een vooraanstaand Duits kerkleider, theoloog, verzetsstrijder tegen het nazisme en schrijver van christelijke boeken, zo meldt Wikipedia. We gaan naar de film ‘Angel of Grace’ uit 2000 kijken, een biografie over de Duitse theoloog die zich na Hitlers machtsovername verzet tegen de nazi-invloeden op de kerk. Vooraf eten we met elkaar. 
Graag opgave (enkele dagen te voren, ivm maaltijd) bij Aart Hoogcarspel, a.p.hoogcarspel@home.nl, 06-54783582. 
Woensdag 17 november 19.30 uur

Lezing van Renze Yetsenga over Dietrich Bonhoeffer
Renze Yetsenga, doopsgezind predikant met emeritaat, en oud-secretaris en oud-penningmeester van het Bonhoeffer werkgezelschap, zal een lezing geven over Bonhoeffer. Het wordt een interactieve avond, waarbij de deelnemers aan het denken zullen worden gezet.
Opgave is gewenst en kan bij Jelma Wiegersma, jelmawiegersma@gmail.com, 06-19506520.
Film in t Lam: True North
In juni 2000 kwamen 58 Chinese illegale immigranten om het leven tijdens een transport van Calais naar Dover. Het verhaal van ‘True North’ werd bedacht door regisseur en scenarioschrijver Steve Hudson, die zich afvroeg wat arme vissers zouden doen als ze geen andere uitweg meer zien dan mensensmokkel.
De zaken gaan slecht aan boord van een Schotse vissersboot. Om faillissement te voorkomen besluit de zoon van de schipper tijdens een stop in België heimelijk zo'n twintig illegale Chinese vluchtelingen in het ruim toe te laten. Als er noodweer toeslaat en de reis langer duurt dan verwacht, zijn de gevolgen dramatisch.
Deze maatschappelijk betrokken tragedie heeft op papier iets voorspelbaars, maar de topcast - onder wie veel acteurs uit films van Ken Loach - en de claustrofobische sfeer aan boord zijn bijzonder effectief. 
Debuterend regisseur Hudson was later verantwoordelijk voor de succesvolle BBC-serie Cranford. True North is gemaakt in 2006 en ontving in dat jaar een aantal Schotse BAFTA prijzen, zoals beste film, beste regie en beste scenario. De film duurt 96 minuten.

Donderdag 4 november 2021
Film in t Lam: True North
20.00 uur; € 7,50
Reserveren: karin@karinklomp.nl
T Lam, Breestraat 2 in Blokzijl
Troostdichter Boudewijn Betzema in de Doopsgezinde kerk (Wolweverkerk)

(Zeg het voort! Een prachtige, troostende bijeenkomst)

De dag voor Allerzielen, zondag 31 oktober, nodigen de Doopsgezinde en Remonstrantse gemeente Zwolle de troostdichter Boudewijn Betzema uit. Allerzielen is een dag waarop steeds meer mensen hun doden gedenken. Waar verdriet is hebben mensen troost nodig. Boudewijn Betzema vertelt hoe hij aandacht heeft voor mensen met hun verhaal van verdriet. Als ze het willen schrijft hij een gedicht. In de zomer kun de troostdichter Boudewijn Betzema vinden in het troosthuisje op de Turfmarkt te Zwolle. 
Het trio Trovariz zal de muzikale begeleiding verzorgen met composities geïnspireerd door het werk van Betzema. Daarnaast speelt het trio deze ochtend ook werken van Leo Brant, Brant heeft muziek gecomponeerd over gedichten van o.a. Willem de Mérode en Guido Gezelle. 

Waar: Doopsgezinde kerk, Wolweverstraat 9
Wanneer: 31 oktober 2021 om 10.30 uur.
Aanmelden is niet nodig en entree is vrij. Een vrijwillige bijdrage is welkom.


Beeld Willemieke Kars
Willemieke Kars fotografeert mensen die zich op bijzondere wijze inzetten in de samenleving.
Seminary on tour op 30 oktober, wie reist mee?
Het Doopsgezind Seminarium reist naar het noorden van ons land en nodigt de broeders en zusters in Groningen, Friesland en de Ring Zwolle uit om mee te doen. Met een bus toeren we op zaterdag 30 oktober langs de vermaningen van Roden, Zijldijk en Sappemeer. Aan deze dag zijn geen kosten verbonden, ook voor koffie, lunch en thee wordt gezorgd.
Er komen in de drie vermaningen zes interactieve workshops, geleid door docenten van het Seminarium. Samen met de deelnemers zoeken zij naar (doopsgezinde) antwoorden op vragen van deze tijd. Welk verhaal moet nu verteld? 
Hoe wil je leven na corona met z´n rijkdom aan ervaringen en kansen? Een dagje theologische proeverij. Ter afsluiting een kleine viering met poëzie en meditatie.
De dag start om 9.30 uur vanaf P en R van Hoogkerk en duurt tot 17.30 uur.
De onderwerpen van de workshops zijn:
- Terug naar de toekomst door Christiane Karrer
- Mennonite innocense, how to deal with a difficult past
  door Andres Pacheco en Fernando Enns (in het Engels)
- Vieren met de eekhoorn en de olifant, over nieuwe taal en andere bronnen  door Fulco van Hulst
- Inventieve theologie door Chris Doude van Troostwijk
- Wat zeggen deze stenen ons? door Nina Schroeder
- Theologie in tijden van niet weten door Marion Bruggen

Reis een dag mee met het Seminarium. Theologie doet ertoe!

Aanmelden bij Vera Kok - vera.kok@ads.nl of 020-6230914
Lees meer >>
Voorstelling in Meppel
Ria Westerhuis, bekend van gedichten en verhalen, in Nederlands en in de Reestse streektaal, treedt op.
Comforters maken in de Ring Zwolle
Al langer is er een plan om met een groep(je) mensen uit de ring comforters te maken. Comforters zijn quilts, lappendekens die gemaakt worden voor mensen in b.v vluchtelingenkampen.
In veel Doopsgezinde gemeentes in Nederland en ook daarbuiten worden deze lappendekens gemaakt. Ooit is het begonnen bij het MCC in Amerika en in haar honderdjarig bestaan zijn er talloze dekens gemaakt en verstuurd.
Ook in Nederland worden er de laatste jaren veel gemaakt. Het zijn eigenlijk eenvoudige quilts en ze zien er met de kleurige lapjes prachtig uit. Er wordt op gelet dat de dekens stevig en duurzaam gemaakt worden, zodat ze tegen een stootje kunnen. Ze zijn echt om te gebruiken, als deken, maar ook om een plek te markeren in bv een vluchtelingenkamp.
Omdat corona roet in het eten gooide zijn we in de Ring Zwolle nog niet echt gestart, maar op vrijdag 26 nov. willen we graag bijeen komen in de Vermaning van Blokzijl aan de Breestraat 2.
Inloop 13.30 uur, zodat we om 14.00 uur kunnen beginnen.
Jeannette Stenvers en Marjan Huisman zijn aanwezig om ons meer te vertellen over de geschiedenis en het huidige doel. Ook kunnen ze ons de fijne kneepjes leren. Zij hebben al heel wat groepen in verschillende Doopsgezinde gemeenten geholpen met het opstarten.
Ik hoop dat het gaat lukken en dat we ook in de Ring Zwolle, tot nu een witte vlek op comfortergebied, aan de slag kunnen.
Belangstellenden kunnen zich bij mij opgeven, liefst per mail, maar telefonisch kan ook.
Janneke Bakker-Kikstra,
Email: jannekekikstra@planet.nl
Tel: 06 122 53 190
Ringzondag
Op 3 oktober 2021 hoopt de Ring Zwolle haar Ringzondag te houden. We gaan ervan uit dat het corona-proof gehouden kan worden.
De organisatie ligt dit jaar bij de doopsgezinde gemeente Steenwijk.
De dag staat open voor doopsgezinden, maar zeker ook voor remonstranten en vrienden van de gemeenten uit de Ring Zwolle.
Hieronder treft u alle bijzonderheden aan:
Locatie:
Museum de Proefkolonie, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE Frederiksoord.
“Beleef het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid, UNESCO Werelderfgoed”.
Programma:
09.30-10.00    Inloop met koffie/thee
10.00-10.30    Korte dienst o.l.v. ds. G. van Hiele en zr. B. Groen
10.30-11.00    Inleidende presentatie door medewerker van het museum
11.00-12.00    Groep a= bezoekt het museum
                       Groep b= tramrit door de koloniën
12.00-13.00    Groep a= tramrit door de koloniën
                       Groep b=bezoekt het museum
13.00              Gezamenlijke lunch
14.00              Sluiting
Voor de kinderen is er, naast het bezoek aan het museum en de tramrit, een speciaal programma met speurtocht en bezoek aan koloniehuisje.
Kosten: 12,50 p.p.  Kinderen: gratis.

Opgave uiterlijk 12 september bij Dieneke Dijksma, secretaris doopsgezinde gemeente, secr.dgzwolle@gmail.com en 06-15636278
Interview Steenwijker Courant - Vermaning wil weer verbinden

Interview Steenwijker Courant - Vermaning wil weer verbinden
Doopsgezinde kerk Giethoorn ondergaat dit jaar een complete metamorfose
GIETHOORN – In het jaar dat de Doopsgezinde vermaning (Gieters: vermaenige) 150 jaar bestaat, ondergaat dit godshuis een complete metamorfose. Na de bouwvakvakantie starten werklui en het museale team van Studio Berry Slok uit Amsterdam met het realiseren van een stiltecentrum en een heritage centre. “We willen weer onze plek innemen in de dorpskern van Giethoorn en een nieuwe verbinding maken met het dorp, zijn bewoners en vele bezoekers.” Lees meer >>

123456
 
Meer informatie
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl