> nieuws

Nieuws

 
27 maart 2022

Update over de activiteiten van Doopsgezind WereldWerk in Oekraïne.

Ze ontvangen geld en hulpgoederen vanuit het buitenland, maar kopen, waar mogelijk, ter plekke o.a. voedsel, medicijnen, dekens, matrassen. Allemaal zaken, die iedereen momenteel nodig heeft, maar steeds moeilijker verkrijgbaar zijn. Matrassen gaan naar mensen die in kelders of in trappenhuizen slapen. Verder dienen schoollokalen vaak als onderkomen voor mensen die ‘onderweg zijn’. Men koopt benzine, zodat mensen per auto verder kunnen trekken naar een veilig deel van het land. 

In de gebieden die nog niet zijn bezet, doen lokale partnerorganisaties hun uiterste best om kwetsbare mensen te voorzien van eerste levensbehoeften. Denk hierbij aan ouderen, gehandicapten en zieken. Kerken zijn belangrijke punten geworden voor de distributie van hulpgoederen en verder functioneren ze ook als een plek van troost in een tijd vol trauma en stress. 

Neem bijvoorbeeld New Hope Center, een geloofsgemeenschap en lokale partner in Zaporizja. De gevechten in de buurt worden steeds heviger en eisen steeds meer levens. Het aanwezige team wordt steeds kleiner, maar is gelukkig nog steeds operationeel. Momenteel tovert men kantoren om tot slaapruimtes, zodat mensen er kort kunnen verblijven. Het gaat om mensen die dorpen en steden in het zuiden ontvluchten, zoals Marioepol. 
Kijk op de Facebook-pagina: New Hope Center Zaporizja.

De Europese doopsgezinde hulpwerkorganisaties zorgen voor geld en hulpgoederen, maar het bovenstaande maakt duidelijk dat de lokale partners geweldig werk doen onder zeer moeilijke omstandigheden. Langzamerhand zie je echter dat men moe wordt. Steeds meer werk moet door minder handen worden gedaan.

Daarom blijft gebed en aandacht heel belangrijk: de mensen in de Oekraïne voelen zich hierdoor zeer gesteund en bemoedigd. Zo beseffen ze dat ze er niet alleen voor staan!

Opvang vluchtelingen.
Na iedere rit met hulpgoederen naar de grens, worden op de terugweg mensen naar Duitsland gebracht. Het aantal mensen dat in Bielefeld en omgeving wordt opgevangen bij particulieren groeit met de dag en loopt nu tegen de 100 personen. Verder hebben ongeveer 40 mensen onderdak gevonden in het vakantiehuis van de Sonnenberg Gemeinde, een doopsgezinde gemeente in het Zwitserse Les Mottes, in de buurt van Tramelan.

Andere initiatieven.
Ook in doopsgezind Nederland zijn plannen in de maak om mensen uit Oekraïne onderdak te bieden (en in Fredeshiem gebeurt dat al).
Zodra daarover iets te melden is, zult u hiervan op de hoogte worden gebracht. Tenslotte zijn een aantal doopsgezinde gemeenten betrokken bij lokale initiatieven. 
Kijk ook voor meer informatie over andere doopsgezinde initiatieven op: www.doopsgezind.nl

Uw financiële steun is en blijft belangrijk en is welkom!


Terug
 
  Meer informatie  
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl