> nieuws

Nieuws

10 december 2021

The hill we climb (Amanda Gorman) door Fride Bonda

Er ontwaakte iets van hoop, er werd iets in mij in werking gezet. Als een profeet had ze mij wakker gemaakt uit mijn gevoel van machteloosheid. Ze nodigde mij uit om verder te kijken naar wat is, door te kijken naar wat kan. 
En andere stemmen werden wakker van zoekers en zieners uit de geschiedenis van mensen.
Ik hoorde Franciscus van Assisi: Maak mij een werktuig van uw vrede. Dat ik liefde breng waar haat is; dat ik verenig waar strijd is, dat ik hoop wek waar twijfel is, dat ik licht ontsteek waar duisternis is…
En nog een stem hoorde ik, van Etty Hillesum: dat we met ieder atoompje haat, de wereld onherbergzamer maken dan ze al is. Met andere woorden, we kunnen ieder een atoompje liefde toevoegen aan de wereld. 
Het zijn stemmen die me helpen op te staan uit de somberte. Ik kan iets doen, hier en nu. Tegenover alle schaduwen kan ik een klein straaltje licht laten schijnen. En ja, een klein straaltje licht verdrijft het donker. 
Zoals al die dappere journalisten die met hun doorzettingsvermogen de wereld te laten zien hoe diep ellendig mensen er aan toe zijn. Ik was onder de indruk van het doorzettingsvermogen van een journaliste die bijna een jaar bezig was geweest om een visum te krijgen voor Jemen. Hoe uitzichtloos de situatie van de mensen daar ook is, door haar inzet raken ze niet vergeten en zijn wij getuige van het leed van de mensen daar. In mijn oren klinkt dan een oudtestamentische tekst, waar de Eeuwige tegen Mozes zegt: ik heb de ellende van mijn volk gezien, ik heb hun jammerklachten gehoord. Ik ken hun lijden en ik ga hen bevrijden. Vervolgens wordt Mozes, met zijn gestotter en verlegenheid aangezet eerste stappen te zetten naar die bevrijding. Zoals wij nu, ieder naar eigen vermogen, aan het werk gezet kunnen worden om mee te werken aan een wereld waar alle mensen in heelheid kunnen leven. 
Laten we ons laten inspireren door Amanda Gorman:
We kunnen een nieuw hoofdstuk schrijven, vol hoop en vreugde voor onze toekomst…. en bewegen naar wat zal zijn, …. als we macht met compassie verbinden worden liefde en verandering onze erfenis.
Er is genoeg om over te somberen in de wereld van vandaag. Er is genoeg wakkerte in ons om met een atoompje liefde de wereld beter bewoonbaar te maken.
Laten we daar deze tijd van advent een begin mee maken. Het licht van één kaars, van twee, drie en vier. Eindeloos deelt het licht zich voor wie het ziet.
Fride Bonda


Terug
 
Meer informatie
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl